- Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis
- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
Tradiția zilelor ”Babei”
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Pe langă faimosul mărțișor, prima zi de primăvară include încă o tradiție foarte populară la noi în țară ce presupune ca femeile să își aleagă ” ziua babei”. Această tradiție veche spune că primele 9 zile din luna martie, vor arăta cum va fi anul în curs pentru fiecare persoană. Se spune că vremea în aceste zile, cunoscute sub numele de „Babe”, poate prezice norocul și succesul pentru următoarele luni. Potrivit tradiției, dacă vremea este frumoasă și însorită, semnul este unul de noroc și fericire pentru anul care urmează. Dimpotrivă, dacă vremea este rece și întunecată, acesta poate prevesti un an mai dificil.
Alegerea „babei”
Pentru a calcula „Babele”, există două metode tradiționale. Prima metodă implică alegerea aleatorie a unei zile între 1 și 9 martie. A doua metodă se bazează pe ziua de naștere: dacă data nașterii este între 1 și 9 ale oricărei luni, atunci „baba” va fi în ziua respectivă a lunii martie. De exemplu, dacă data de naștere este pe 6 decembrie, „baba” va fi pe 6 martie. În cazul în care data nașterii este formată din două cifre, cum ar fi 21, cifrele se adună, iar „baba” va fi pe data de 3 martie.
Legenda despre Sfinta Vineri și Baba Dochia
Într-o zi geroasă de iarnă, când vântul bătea cu putere și zăpada își acoperea pământul, o tânără făcea față unei sarcini aparent imposibile, impusă de temuta Baba Dochia. În umbra legendei sale întunecate, tânăra era pusă să spele un ghem de lână neagră până la albire, ca o condiție pentru a se întoarce la dragostea vieții sale, Dragobete, fiul babei. Cu mâinile degerate și sufletul plin de disperare, fata spăla fără încetare, dar niciun efort nu părea suficient. Între timp, o bătrână misterioasă, cunoscută ca Sfânta Vineri, apăruse lângă ea. Cu o floare roșie în mână, care strălucea în lumina lunii, Sfânta Vineri i-a oferit fetei o șansă de speranță.
Potrivit legendei, această floare avea puterea de a schimba culoarea lânii, transformând-o în alb. Cu fiecare petală atinsă de floarea magică, lâna începea să se lumineze, iar disperarea tinerei se preschimba în speranță. În ciuda greutăților și a frigului aspru al iernii, tânăra a continuat să spele lâna, ghidată de lumina roșie a florii magice. În cele din urmă, ghemul s-a transformat în alb imaculat, îndeplinind condiția impusă de Baba Dochia.
Astfel, această poveste veche ne aduce un mesaj de speranță și curaj în mijlocul întunericului iernii. Chiar și în fața celor mai grele încercări, există întotdeauna o rază de lumină și o șansă de schimbare.